Tekerjes Fogadó Boldogkőváralja - Magyar nyelv Tekerjes Fogadó Boldogkőváralja - Szlovák nyelv
Boldogkőváralja

Boldogkőváralja


A vár rövid bemutatása


Boldogkőváralja várA település a boldogkői várról kapta nevét, mely a Bodókő-nek nevezett andezit tufa sziklán helyezkedik el a község felett. Boldogkőváraljáról elsőként egy 1282-ben, III Endre által kiállított oklevélben olvashatunk, ahol Castrum Boldua néven említik a várrat. A vár a tatárjárás után épült, IV Béla hozzájárulásával, a Hernád-völgy legjelentősebb erődítményeként. A várat a Tomaj nembeli Jaak fia Tyba ispán vagy családjának egyik tagja építette. IV. László király 1282-ben tett szert a várra csere útján. Évszázadok alatt a várt sokan birtokolták.

A ma látható vár kialakulásához több várúr építőmunkájához is szükség volt. Feltehetőleg a Drugeth család építette a vár többi részét is az öregtoronyhoz kapcsolt palotaszárnyat és az azt védő hasáb alakú tornyot. A 15. században tovább építették. A század elején II. Lipót parancsára robbantásal megrongálták, de később a Péchy család neogótikus stílusban helyreállította, akik soha nem a várban laktak, hanem a faluban található kúriában. 1945-ig birtokolták, míg állami tulajdonba nem került. A vár régészeti feltárása 1963-ban indult meg K. Végh Katalin vezetésével, Koppány Tibor tervei alapján. A helyreállítás után közkedvelt kirándulási célponttá vált festői környezetének köszönhetően.

 


Péchy-Zichy-kastély

Péchy-Zichy-kastélyA kastély építtetője Péchy Gábor (1705–1786)aki királyi tanácsos és szeptemvir volt. Péchy 1753-ban vásárolta meg a jezsuitáktól a várat és vele együtt a falut. A kastélyt 1768-ban építették fel. A kastély U alaprajzú, 2500 négyzetméter alapterületű.  A bábos kőkorláttal (balusztráddal) szegélyezett bejárati teraszra széles lépcső vezet. Az egyemeletes épület ablakait szemöldökpárkány díszíti. A kastély több hektáros parkja – mely a francia és angol kertépítészet jegyeit hordozza magán – védett. A park különleges mikroklímájának kialakításában nagy szerepet játszik a Tekerjes patak által táplált tó. A magas fallal körülkerített parkban idős tiszafák fenyőfák, hársak és juharok mellett, ritka madárfajok, gőték és folyami rákok is megtalálhatók.

Ma a kastélyban Egészségügyi gyermekotthon működik, nem látogatható. A Péchy családnak köszönhetően a faluban a kastéllyal szemben található a Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom és a szomszédságában lévő csádi sírbolt avagy kripta. Reméljük rövid történelmi beszámolónk után fel kelltettük érdeklődését Boldogkőváralja iránt, hogy személyesen is ellátogasson falunkba, ahol részletesebben is megismerheti történelmünket.


Tájház                      Római Katolikus templomGörögkatolikus Templom
TájházRómai Katolikus templomGörögkatolikus Templom

 

7tündér pincészetBestillo Pálinkaház

7tündér pincészet

Bestillo Pálinkaház

 

 

 

 

 

 

 


Környékbeli látnivalók:
- Boldogkőújfalu kőtenger
- Vizsolyi Biblia
- Arka
- Gönc Huszita ház
- Hejce
- Regéci vár
- Mogyoróska várrom
- Telkibánya Ipartörténeti múzeum